5e
4 juli 2024 - Terwolde, Nederland
Hallo, hier de belevenissen van twee dagen. Daar het woensdag een regendag was, zijn we met de auto naar Zutphen gegaan.
Daar een cultuurdag van gemaakt. Eerst een kerk, de Sint Walburgiskerk bezocht. Volgens de audiotour de kerk met de mooiste muurschilderingen. Maar daar valt wel wat op af te dingen. We hebben mooiere gezien. Wel een bijzonder kaarsenluchter, in de onderste ring zie je allerlei jachttafrelen.
Ook het doopvont was bijzonder en groot. Ernaast een hijsinrichting om de boven en onderkant te scheiden.
Natuurlijk moest de reisgenoot nog een kaarsje aansteken, ditmaal ook voor zichzelf, dat ze weer een decennium had volgemaakt . Foto nog van de (Schijn) Heilige Johanna.
Er tegenover het Stedelijk museum bezocht, met het ontstaan van Zutphen en de strijd tegen de Noormannen. Veel verderf en geweld. Oorlog is er altijd geweest. Een nog tastbaar bewijs is ook de Berkel ruïne. Een stadsmuur waar de doorvaart middels valhekken geblokkeerd kon worden. De bovenste gaten dienden voor het gooien van kokende pek.
#######
Vandaag een noordelijk rondje langs de IJssel gefietst. Mooi weer met een stevige wind. Mooie boerderijen, de mooiste waren opgekocht door stichtingen of mensen met geld die de zaak hadden opgekallefaterd.
Op de route een waterkering die opengezet wordt als het water aan de rand van de klep staat zodat de IJssel zijn water daar kwijt kan aan het achtergelegen grasland.
In Hattem een veel te dure lunch gegeten waar de quiche niet warm van was. Terug laten halen en warm weer opgediend gekregen. De koffie was ook al niet de beste voor de prijs. Bij het afrekenen vroeg de kassajuffrouw of alles naar wens was. Nadat ik uitgelegd had wat er zoal aan schorte gezien de prijs die ze er voor rekende, zei ze dat dat ze het begreep. --------Op naar de volgende tourist. ----- Later in de reviews soortgelijke klachten gelezen. IK er ook maar één gemaakt. In de ijdele hoop dat ze het lezen.
Op de terugtocht nog wat leukigheidjes. Een hek is maar hek, maar je kan er ook wat leuks van maken. Ook een straat bibliotheek van kliko is leuk.
Morgen het afsluitende deel van deze vertelsels.
Tot morgen.
Marjanne:4 juli 2024Nog een dagje genieten.
Gerard:4 juli 2024Eind goed al goed. Zo te zien aan de foto’s toch nog zon gehad. Mooi.